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2015 HUD Income Limits 
Have Been Released 
On March 6, 2015, HUD released the 2015 Income Limits.  Click here to view 
these limits.  Owners of properties participating in HUD’s multifamily housing 
programs must utilize these limits when processing Move-Ins and Initial 
Certifications (when applicable) effective March 6, 2015 or later.  

For those owners with properties participating in the Low Income Housing Tax 
Credit (LIHTC) Program, please note, a separate table of income limits is utilized 
for income eligibility determinations.  This table is called the Multifamily Tax 
Subsidy Project Income Limits, available here.  The income limits listed on these 
tables must be implemented by April 19, 2015.

It is critical that owners download and incorporate the correct income limit 
figures into their compliance software for each of their housing programs. 
Owners will need to reference their vendor instructions for specific guidance 
regarding how to make this update in their TRACS compliance software.

Please note, if you are a PMCS Service Bureau client, PMCS will take care of 
updating these limits in your software for you.

QUESTION AND ANSWER

Question: 
Our property has a utility allowance.  Some of our tenants do not pay any portion for their tenant rent.  They receive a 
utility reimbursement check.  Can we apply those funds to outstanding tenant balances instead of issuing the resident 
the utility reimbursement check? 

~ Todd- Wisconsin   

 Answer:  
No.  Management is not permitted to apply a utility reimbursement check, earmarked for utility expenses, to back rent or 
other tenant balances.  Per Section 7.13 of the MAT User Guide, management must disburse these funds to the tenants 
within 5 business days of receipt of the HAP payment.  With both the tenant and provider’s consent, the property also has 
the option to forward these funds directly to the utility provider.    

Keep in mind, the utility reimbursement is a part of the assistance payment.  The intent is for the resident to use these 
funds to pay their monthly utility expenses.  However, once they receive the funds, it is the resident’s responsibility to 
ensure the utility bill is paid.

http://pmcs-icap.com/2015-hud-income-limits-have-been-released/
http://pmcs-icap.com/2015-hud-income-limits-have-been-released/
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2015 CLASSES
NOW AVAILABLE

Visit our website for a listing of 
our new webinars and phone 

classes.

Updating Your House Rules 
House Rules play a significant role in establishing parameters and expectations for tenants to ensure a peaceful living 
environment for everyone.   They also establish consistent rules for what information must be relayed to management 
and when.  

While HUD does not define the contents, House Rules are a required lease attachment of the HUD Model Lease.  
Comprehensive House Rules often provide solid lease documentation to owners in legal proceeding while incomplete 
House Rules hamper an owner’s ability to defend “unwritten policies” they are attempting to enforce.

This month, we encourage you to examine your House Rules.  Are the following important discussions included?

1. Do they define how many tenant repayment agreements management is willing to create for the same household? 

2. Do they address unit abandonment?  

3. Do they define how long guests can stay before they are considered an occupant?

4. Do they inform residents that they must request approval prior to adding household members to the unit versus 
telling you about the change after the fact?  

5. Do they define how long residents have to report income changes?  Specifically, do they define what is considered 
“timely notification”?  Is that expectation consistently applied to everyone?

Whether your House Rules need a quick refresh or considerable expansion of topics, contact PMCS for professional 
expertise in revamping this fundamental document. 

Upcoming Training 
Jenny DeSilva, Director of Training for PMCS, will hold EIV Training at a PennDel 
AHMA Meeting on May 14, 2015.    She will present EIV Discrepancies: How to 
Dissect, Resolve, and Prevent Them.  

During this interactive session, participants will learn how to read and dissect an 
Income Discrepancy Report and follow a methodology to analyze and resolve it. 
Learn when retroactive corrections to certifications are needed and when they 
are not. 

May 14, 2015

EIV Training

Radisson Hotel Valley Forge
1160 First Avenue

King of Prussia, PA 19406

 >  Learn More and Register

WHERE WE WILL BE

http://pmcs-icap.com/training/phone-training/
http://pmcs-icap.com/training/phone-training/
http://pmcs-icap.com/training/phone-training/
http://www.penndelahma.org/EIV-5-14-15-info.html
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Calculating Income for 50059s:  Mastering accurate income calculations is a crucial skill set for housing professionals. This 
class is geared towards leasing staff that interview tenants and perform income calculations for HUD 50059s. 

Class # 04-15B: April 8, 2015, 2:00 pm – 3:30 pm EST 

Verification and Tenant Interviews:  This class is geared towards leasing staff that interview tenants at move in and during 
recertifications.  

Class # 04-15G: April 21, 2015, 11:00 am – 12:30 EST

Resolving EIV Discrepancies:  How to read and understand what Income Discrepancy Reports show, and the easiest way 
to resolve them.  Learn when (and which) retroactive certs are needed.  We’ll use case studies to show real-life examples.

Class #04-15H: April 21, 2015, 2:00 pm – 3:30 pm

April 2015 Classes

UPCOMING TRAINING

Question: 
We have a lot of households that apply, but end up getting rejected based on our screening criteria. We spend a lot of 
money each year on screening costs for households that never end up living here.  Can I charge households who fail the 
background check for the cost of their screening?  I don’t want to charge households that pass the background check and 
are eligible to move in, but want to recoup the costs on those who fail. 

  ~ Hillary - Vermont

Answer:  
You cannot charge any households for the cost of any background screening, unless the property is a cooperative. If the 
property is not a cooperative, screening costs are eligible project expenses and should be included in the property’s 
budget.

If the property is a cooperative, owners may charge prospective members to pay application fees if such fees are permissible under 
state and local law. The fee must be reasonable in amount and consistently applied and must be approved by the cooperative’s 
board of directors.  If the applicant is accepted for membership, the cooperative must apply the application fee to the purchase 
of the membership. If the applicant is rejected by the cooperative, the cooperative must refund the entire application fee. The 
cooperative may only retain the application fee if the applicant backs out of a purchase agreement.

QUESTION AND ANSWER


